close menu Донат

Коментар засновника фонду міжнародним ЗМІ

Коментар засновника фонду міжнародним ЗМІ

Фото палаючого зерносховища після влучання ворога в місті Умань облетіло різні видання міжнародних ЗМІ. Це сталося на початку жовтня і за місяць засновник нашого фонду SaveUA ("Збережи Україну!") Андрій Дикун надав десятки коментарів щодо захисту зернової інфраструктури в усіх регіонах України.

Очільник фонду розповів журналістам, що, починаючи з 18 липня, відколи рф в односторонньому порядку вийшла із «зернової угоди» росіяни здійснили 17 масованих атак по зерносховищах по всій території України, знищили понад 300 тисяч тонн українського зерна, пошкодили та частково знищили 105 об'єктів портової інфраструктури України. Також, запустили по території України понад 500 дронів-камікадзе Shahed-136 лише за один вересень. Більшість із них — по об’єктах критичної інфраструктури та аграрні підприємства.

Кожна атака на портову інфраструктуру та аграрні підприємства України є атакою на продовольчу безпеку всього світу.

«Порти Дунайського кластера наразі — єдиний водний шлях для українського агроекспорту. Якщо не захистити його потужними системами протиповітряної оборони, то наслідки будуть більшими. Насамперед для тих країн, які залежать від української агропродукції», — коментує Андрій Дикун, голова Всеукраїнської Аграрної Ради, та додає, що «росіяни знищують не лише портову інфраструктуру, але й інші зерносховища та агропідприємства по всій Україні, маючи на меті створити продовольчу кризу в Україні та у світі. Влучання у зерносховище в місті Умань – приклад дій агресора, який окрім енергетичної інфраструктури визначив для себе нову мету – знищення врожаїв, елеваторів, складів для зернових вантажів, автотранспорт. Вже немає значення де знаходяться елеватори, в якій області господарства. Це показує приклад міста Умань, де по одному із зерносховищ прилетіло 7 шахедів. Місто, де знаходиться головний офіс Всеукраїнської Аграрної Ради та благодійного фонду, в центрі України, і дуже далеко від портів». 

Український агросектор несе шалені втрати після кожної атаки вороги. Внаслідок ударів по портах Дунайського кластера та блокування морських портів експорт зернових вантажів до країн Азії, Африки та Європи скоротився майже на 3 мільйони тонн на місяць, а Україна втратила 40% експортного потенціалу портів. На відновлення інфраструктури в деяких регіонах знадобиться не менше року та мільйони доларів. Наразі виживання аграрних підприємств – питання номер один для України. 

За словами Андрія Дикуна в українському агросекторі склалася критична ситуація щодо фінансових результатів діяльності у 2023 році. За підрахунками експертів Всеукраїнської Аграрної Ради прямі збитки агросектору на кінець 2023 року становитимуть понад 3 млрд доларів, велика частина підприємств збанкрутують. Основні причини – блокада Чорного моря та дорога логістика. Погіршує ситуацію здорожчання пального, агрохімікатів, запчастин, що призвело до підвищення собівартості на тлі зниження закупівельних цін. 

«Ми спробували оцінити фінансову діяльність агросектору у поточному році, сфокусувалися на підгалузі рослинництва. Для розрахунків взяли вирощування основних сільгоспкультур – пшениці, кукурудзи, соняшника, ячменю, сої та ріпаку – в центральних регіонах України. Через низькі закупівельні ціни та високу собівартість, всі культури, окрім сої, у поточному році є збитковими. За прогнозом, збиток рослинництва складе більше 3 млрд доларів. За сценарію, який передбачає покращення умов роботи морських портів, показник може знизитися до 1,2 млрд доларів, але все одно галузь, навіть згідно з оптимістичним сценарієм, буде у великих збитках», - каже Андрій Дикун.

Також, Андрій Дикун наголосив, що агросектор в Україні збитковий вперше за 20 років. Тому, інформаційна підтримка світових ЗМІ зараз вкрай важлива, адже це підтримка наших партнерів та світової спільноти.

Наша команда вдячна за увагу іноземним журналістам, адже підтримка аграрного сектору – це підтримка економіки нашої держави. А отже – підтримка населення та допомога захисникам і захисницям України.

Продовжуємо допомагати у гуманітарному напрямку та розповідати світовій спільноті про реальний стан агросектору.