close menu Донат

«Щотижня українські фермери підриваються на мінах в полях», - Андрій Дикун

«Щотижня українські фермери підриваються на мінах в полях», - Андрій Дикун

Андрій Дикун, голова Всеукраїнської Аграрної Ради та благодійного фонду SaveUA розповів ряду профільних міжнародних видань Ірландії, Австралії, Китаю, США, Великобританії щодо ситуації із гуманітарним розмінуванням сільськогосподарських територій.

За словами Андрія Дикуна щодня в ЗМІ з’являються повідомлення про підриви на мінах його колег, та пошкодження або повну втрату техніки через міни. Через загрозу життю більшість фермерів взагалі пропускають посівну. Зокрема, великі агропідприємства Херсонщини навіть не починали весняну посівну, через що Україна та країни ЄС цього року не отримають херсонських овочів.

Найбільша площа забруднених земель на Півдні і Сході України. В Херсонській області треба обстежити більше 208 тисяч гектарів, в Харківській області – майже 160 тисяч гектарів, в Миколаївській – більше 85 тисяч гектарів.

«В Україні наразі потенційно забрудненими є близько 174 тис. квадратних кілометрів землі. Це земля, яка є джерелом їжі для близько 81 мільйона людей у всьому світі. Це надзвичайно великий обсяг роботи, виконати яку Україна може лише за допомоги світової спільноти. Для гуманітарного розмінування українських територій потрібно в десятки разів більше фахівців, підготовлених за міжнародними стандартами, аніж працює в Україні сьогодні. Ми повинні всі разом вирішити цю проблему, аби вберегти світ від продовольчої кризи та життя мирного населення України від смертельної небезпеки, яку несуть заміновані території», - каже Андрій Дикун, голова Всеукраїнської Аграрної Ради та благодійного фонду SaveUA.

Відповідаючи на питання журналістів, Андрій Дикун зазначив, що без розмінування територій молочні господарства деокупованих і прифронтових областей не зможуть заготовити грубих кормів для худоби та будуть змушені суттєво скорочувати або й зовсім закривати молочний напрямок.  

Для України це означає втрату робочих місць, та втрату мотивації для українців повертатися до своїх домівок. Також, це велика втрата інвестицій, для повернення яких у молочному скотарстві потрібно не менше 10 років.

Наразі вартість за розмінування — від 600 доларів до 3500 доларів США і вище за гектар. Але жодне із господарств, що потребують розмінування, не зможе їх осилити. Адже середня врожайність пшениці у 2022-му році становила 4 т/га, середня ціна фуражної пшениці за І квартал 2023-го року – 150 доларів США/т, тобто з 1 га пшениці фермери потенційно могли б отримали ті самі 600 доларів США.  

За оцінкою Світового банку, повний комплекс робіт із гуманітарного розмінування коштуватиме близько 37,4 млрд доларів. Лише на першочергові потреби з обстеження та пріоритетного розмінування земель сільськогосподарського призначення за попередніми оцінками необхідно 1,5 мільярди доларів США.

«На усіх можливих інформаційних майданчиках, на всі офіційних зустрічах зі світовими лідерами та колегами-фермерами наша асоціація закликає партнерів до активної взаємодії. Адже гуманітарне розмінування сприятиме поверненню життя на деокуповані території, і дозволить реалізовувати інші проекти відновлення, зокрема критичної та транспортної інфраструктури, та головне — це збережені життя людей, які щодня знаходяться під обстрілами ворога», - зазначив Андрій Дикун.

Більше за посиланнями англійською: 
Elke week overlijden Oekraïense boeren door ontploffing mijnen
Ukraine farmers face huge mine risk
Ukraine farmers face huge mine risk - other media the same article`s name
Ukrainian farmers killed by mines in fields every week – UAC
Zboże z Ukrainy nadal w Polsce, ale rolnikom pomoże dofinansowanie