close menu Донат

Засновник фонду SaveUA виступив на круглому столі

Засновник фонду SaveUA виступив на круглому столі

Очільник фонду SaveUA та Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Андрій Дикун виступив на круглому столі «18 місяців війни. Збитки агросектору та перспективи відновлення галузі».

На заході, організованому ВАР за підтримки Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО), зібралися аграрії з постраждалих господарств, представники влади і міжнародних донорів, аби особисто поспілкуватися та знайти спільні рішення для відновлення діяльності агропідприємств на деокупованих територіях.

За словами Андрія Дикуна аграрії, чиї підприємства знаходяться на деокупованих територіях найбільше потребують допомоги держави та міжнародних партнерів.

«Відновлення агросектору, як локомотиву економіки держави, – пріоритетне завдання для всіх нас. Кожна копійка, яку заробить аграрій має значення, адже це заробітні плати працівникам та допомога ЗСУ, підтримка життєдіяльності громад та допомога для населення. Аграріям західних і центральних регіонів сьогодні не так важко, як виробникам на окупованих та деокупованих територіях, тому останнім потрібно допомагати вже сьогодні, не чекаючи завершення війни. І таким чином показувати приклад для підприємств на поки що окупованих територіях», - сказав Андрій Дикун.

Також, він наголосив, що значні площі сільгоспземель забруднені та заміновані, та звернувся до представників влади та міжнародних організацій за допомогою у розмінуванні.

«Ми, як ВАР, поговорили майже з усіма світовими компаніями, які є в Україні по розмінуванню і всі вони кажуть, що розмінування за класичною системою, до якої вони звикли – це дуже дорого і дуже довго. Всі шукають місцеві рішення, дивляться на те, як аграрії самі розміновують території. Які використовують засоби. Але для аграріїв це також дуже великі кошти, тому потрібно виділяти гроші на стартапи з розмінування. Рішення, якими ми вже можемо ділитися є», - зазначив очільник фонду SaveUA та ВАР.

Всі озвучені питання під час круглого столу взяли в роботу.

Запис трансляції можна подивитися за цим посиланням українською мовою