close menu Донат

Насіння сої для малих та середніх фермерських господарств

Насіння сої для малих та середніх фермерських господарств

Команда фонду SaveUA ("Збережи Україну!") завершила роздачу насіння сої для малих та середніх фермерських господарств і сільгоспвиробників Сумської та Чернігівської областей. Фонд є виконавчим партнером Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), що здійснювала програму підтримки фермерів насінням сої у співпраці з Мінагрополітики та за фінансування урядів Норвегії та Японії.

Загалом, у Чернігівській області допомогу отримали 379 господарств (разом - 492 тонни насіння),  у Сумській області - 492 господарства (разом - 492 тонни насіння). Роздача насіннєвого матеріалу розпочалась 2 травня та тривала до 15 травня. Щодня на складі у порядку встановленої черги видавали 60-70 тонн насіння тим фермерам, чиї заявки були затверджені у Державному аграрному реєстрі (ДАР). На жаль, неодноразово фермери приїжджали поза своєю чергою, зриваючи процес роздачі, і внаслідок цього деякі малі агровиробники відмовлялись від отримання допомоги, так як не мали з ким об’єднатись, щоб поїхати забрати насіння зі складу.

Нагадаємо, що подати заявку на участь у програмі могли малі та середні фермерські господарства та сільгоспвиробники, земельні угіддя яких становлять від 10 до 500 гектарів. Заявки на участь у програмі можна було подати через ДАР з 16 до 24 березня 2024 року. На вибір фермери могли обрати отримання насіння пшениці чи сої. Загалом, у Сумській області на отримання допомоги у вигляді сої претендували 739 малих та середніх фермерських господарств, а у Чернігівській області - 494 господарства.

Після перевірки та аналізу отриманих заявок, для отримання насіння сої було відібрано 492 заявки із Сумської області та 379 заявок із Чернігівської області. Відповідно до критеріїв програми, допомогу не змогли отримати господарства, що зареєстровані за однією юридичною адресою та/або мають декілька юридичних осіб (наприклад, господарську діяльність ведуть близькі родичі). Також, через обмежену кількість насівного матеріалу, сільгоспвиробники, які раніше отримали насіння пшениці від ФАО, були обмежені в отриманні насіння сої.

Хочемо наголосити, що допомога від ФАО надавалась безкоштовно та безповоротно, та для цього не вимагалось бути членом жодних Асоціацій чи сплачувати внески. У випадку, якщо ви потрапити у шахрайську схему, просимо повідомляти поліцію. Також, ви можете залишити своє анонімне звернення за номером телефону гарячої лінії ФАО: +390990907582, +380683180943.

Дякуємо партнерам за необхідну допомогу українським агровиробникам. Разом підтримуємо продовольчу безпеку в громадах.